Venkovní pec na chleba je ojedinělou pecí v naší republice.
Pece na pizzu a chleba
- vznikají zde nejrůznější a nejchutnější pokrmy
- peče, vaří a také suší
- velká pečící kapacita
- největší akumulátor tepla
Ve věku tovární výroby chleba se tato tradice čím dál víc zanedbávala. Teprve v posledních letech lze pozorovat změnu – pryč od zapařeného, pro supermarkety vyráběného chleba, k čerstvě vonícímu chlebu, který jsme si sami upekly. Z tohoto důvodu začali kamnářští odborníci studovat starou literaturu, aby mohli podle někdejších konstrukcí navrhovat a stavět pece. Podklady z těchto průzkumů po té vyhodnotili a použili pro nové konstrukce. Materiály z nichž se pece stavěly byly hlína, drcené sklo, pálená cihla, lomový kámen, říční písek. Pece nemají vždy komín. V pecích pečeme, veškeré pečivo, ryby, zapékané těstoviny, maso, pizzu a jiné Italské speciality, kolena, prasata, zapékanou zeleninu můžeme i grilovat a vařit. Pro představu, chleba pečeme při teplotě 220°C 75 min. , přičemž pizzu pečeme při teplotě 300°C 90 vteřin.